September 19, 2019

山芋だけれど海育ち、鳥取の砂丘長芋を味わう
Standard Kaiseki Course Meal for October

 
今月の「あたらしい郷土料理」では鳥取の砂丘長芋をピックアップ。ねばりの少ない、さっぱりした食感が特徴です。

神無月(10月)の会席献立  *English follows

【先附】鯖スモークと菊菜 柿酢サラダ
[Appetizers] Smoked Mackerel dressed with Persimmon Vinegar 
 
【八寸】さんまガーリック煮 いが栗揚げ 揚銀杏 栗松風 パーナ貝オイル煮 砂丘長芋と梅肉
[Seasonal Dishes]
-Steamed Pike with Garlic sauce
-Deep-fried Chestnut
-Fried Ginkgo nut
-Chestnut Matsukaze-yaki (Meatloaf) sprinkled with Sesame Seeds
-Steamed Mussels in oil
-Tottori’s Yamaimo (Japanese yam) mixed with Pickled Plums
 
【造り】 季節の魚三種
[Raw Fish] Sashimi Platter 3 types
 
【台物】 そばつゆで食べる葱豚しゃぶしゃぶ(八鹿豚)
[Main Dish] Yoka-Pork and Leek Shabu Shabu with Soy-based dipping sauce
 
【蓋物】 里芋万十 トリュフあんかけ
[Soup Dish] Deep-fried Taro Bun with Thick Starchy Truffle sauce
 
【揚物】 砂丘長芋と甘鯛の揚げ出し
 [Fried Dish] Deep-fried Japanese Yam and Dashi simmered Tilefish
 
【食事】 但馬どりと炒めきのこの御飯  吸物  香物
[Last Dish]  Steamed Rice with grilled Tajima Chicken and Mushrooms, Clear Soup, Pickles
 
【甘味】 ほうじ茶プリン
[Desserts] Roasted Green Tea Pudding
 
*仕入れの都合により品目が変更になる場合がございます

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